ИЛИ: КАКВО ОЗНАЧАВА СУБСИДИЯТА ЗА ЕДНА ТОКУ-ЩО УЧРЕДЕНА МАЛКА ПАРТИЯ?

Изображение

Ако сте създали току-що нова партия и сте спечелили поне 1% на избори, то тогава сте разбрали следните неща:

спечелването на над 1% на избори само с ентусиазъм, доброволци и пари на привържениците е равносилно на подвиг. Всички медии са били затворени за вас, защото това струва пари (от 180 лв./мин.в радиото до 360 лв./мин. по телевизията по време на избори). Вие вече сте привършили: собствените си спестявания, тези на приятелите си и тези на привържениците. Всички отдали време и ентусиазъм, за да се проведе кампанията са с изцедени сили, време и средства. Достигнали сте прага на интернет възможностите за кампания.

Решавате да продължите, (заради идеята, хората или каквото и да е) и ви трябват пари, за да тръгнат нещата по-професионално. Да, но парите имат само три възможни източника:

Източник 1: Привърженици, собствен джоб и приятели, но тогава те са малко и не стигат нито за кампания, нито за офиси. Може би малко за интернет предизборна кампания.

Източник 2: Субсидия (ако евентуално сте минали бариерата от 1%). Тя би ви дала възможност за започване на нормален партиен живот, т.е. за изграждане на местни структури и евентулано за неколкократно появаване по медиите в период на кампания.

Източник 3: Едни люде, които се разхождат с куфарчета пари между определени хора и пратии и които щедро дават, но искат точно определени хора на ключови места в листите на партията, които да свършат точно определени неща за някого си в парламента.

И така, какъв остава да е изборът на една малка партия?

Да избере да остане малка, без партиен живот и медийно незабележима? Тогава изборът е точка 1.

Да приеме легалната държавна субсидия, за да може да изгради сравнително добра структура и да спести малко пари за кампания с цел влизане в парламента и защита на целите? Тогава изборът е точка 2.

Да се продаде за едни пари? Тогава изборът е точка 3.

В този случай се питам, каква е целта на Волен Сидеров и съучастниците му, когато постановяват отнемане на субсидиите на малките  извънпарламентарни партии?!

За да влязат в играта на малките им трябват пари. За да намерят пари, те ще са принудени да поискат от тези с куфарчета, а ако веднъж вземеш от тях играта с мафията продължава до самия край на първоначалните чисти идеи на партията. Отнемеш ли им субсидиите – или ги убиваш или ги принуждаваш да станат част от мафията – както са и самите парламентарни политици …

Така Волен и мафията се оттървават от всяка потенциална конкуренция от страна на нормалните граждани.

А КАКВО Е СУБСИДИЯТА ЗА ЕДНА ПАРТИЯ ОТ ГОЛЯМОТО „ДОБРО УТРО“?

Всяка партия, участвала в управленията досега се е обградила с кръгове от фирми, със свои хора във властта, способни да насочват държавни средства към нея, с контакти в подземния и средно надземния бизнес свят. Тя има много източници на финансиране, малко от които са легални. Така, че субсидията е просто един малък допълнителен доход и параван за многото незаконни и добре платени услуги.

Тогава, има ли смисъл да се финансират 4-те парламенатрно представени партии изобщо?

Моето мнение е, че НЕ.

Тогава какво предлагам – ако ще се съкращават субсидиите, то да е за всички партии и особено за тези участвали дълго време във властта. Ако това се извърши, то представянето на партиите по медиите по време на избори да бъде равноправно и БЕЗПЛАТНО. ЗАЩОТО ние българите имаме право да научим идеите, както на партиите-мафии, така и на всеки друг, който иска да промени статуквото.

д-р Христо Лафчиев, лично мнение

Advertisements