1488525_10151996881012284_711591216_nБългарската политическа активност се изразява предимно в медийни участия – политическо говорене. Медийното присъствие е основното оръжие на политиците. Всеки ден, от всеки телевизионен канал, от всяко радио, от всеки вестник, сайт или социални мрежи. Идеята е политическото лице да се натрапи и българските граждани да свикнат с него. Какво ще каже, не е важно. Важното е да се показва често на екран и да говори “умно”.

Казват ми: „Не те виждаме често на екран. Какво става с партията?”

Значи партийната дейност се изразява с медийно присъствие и така смята огромна част от гражданите? При все, че политическото говорене има за цел единствено да манипулира и да покаже политика, и партията му в положителна светлина. Значи излиза – „Не гледай какво правя, а какво говоря!” Не беше ли обратно, скъпи съграждани? WTF?!

Докато не започнете да чувате, ще си останете само със слушането!

Според НСИ българите в края на 2012 г. са били 7 284 552. Последното официално преброяване е от 2011 г. Според него – над 57-годишните са около 2,5 милиона, а тези между 15 и 57 са около 4 млн. На последните парламентарни избори от 12. 05. 2013 г. активността бе 51.33% или действителни гласове – 3 541 747. Оказва се, че политическата неактивност или незаинтересованост на българските граждани определя резултатите от изборите. Протести и скандиране „Оставка” могат да свалят дадено правителство, но не променят партийната конфигурация по време на избори.

Всъщност на гражданите им се втълпява, че 50 % е нормална активност, даже над средната. Защо? Защото това устройва политическото статукво. Тези проценти вече са разпределени между старите партии.

Съществуват множество похвати да се поддържа ниска избирателната активност. Липса на информация и заблуждаваща такава, липса на алтернатива, купени гласове, „мъртви” души, платени застъпници, изборни манипулации, черен пи ар и т.н.

Като цяло обаче ниската активност е преди всичко от мързел и демонстрира незаинтересованост от страна на гражданите на Република България. След като 48, 67 % не са заинтересовани от това кой ще ги управлява, за какво говорим въобще.

Затова:

Не се интересувайте от политика!

Не гласувайте!

Нищо не може да промените!

Политиката е мръсна работа!

Гледайте реалити шоута!

Слушайте чалга!

Гледайте новини!

Едновременно с това:

Изключете си парното!

Отидете на протест!

Чакайте си пенсията!

Търсете си работа!

Вземете си кредит!

Заминавайте оттук!

Св. Витков

Advertisements