Изображение
Георги Влахкинов

 

Новият изборен кодекс беше приет. С него, разбира се, основните проблеми при провеждането на избори в България няма да бъдат преодолени.

А можеше да е по-различно.. Можехме да използваме модерните технологии, да впрегнем духа на времето, да се понесем на вълната на последните медийни тенденции и с един елегантен ход да смаем света!

За какво всъщност става въпрос? За да си изясним по-добре какво можем да очакваме от изборния процес и какви трябва да са реалните ни цели в него първо трябва да изведем няколко аксиоми. Те са непоклатими и минали през безпощадната проверка на времето, а именно:

  1. Разполагаме с лош човешки материал.

През изминалите 25 години през парламента минаха твърде много хора. Хора с различни политически възгледи, с различна квалификация, по-разпознаваеми или по-неизвестни, но резултатът беше винаги един и същ. Следствието от тази аксиома е, че след като материалът е лош и винаги получаваме един и същ слаб резултат, няма почти никакво значение кои са хората които ни управляват. В този ред на мисли, приказката за “лошия човешки материал” бе едно от малкото безспорно верни заключения на бившия ни премиер.

  1. Купуването и продаването на гласове е нещо обичайно.

Има немалко либерално настроени хора, които смятат, че проституцията трябва да се легализира, защото е нещо, което така или иначе се случва, а изваждането й на светло ще даде възможност за въвеждане на повече контрол и правила. Е, с купуването и продаването на гласове е почти същото.

  1. Изборите по същество не са сблъсък на идеи и принципи.

Отдавна вече те са по-скоро развлекателни шоу програми (понякога, все пак и с елементи на трилър), в които обикновено печели най-харизматичния и съобразителен за момента политик.

  1. Изборите са идеалното време за телевизионни предавания с висок рейтинг.

Това е точният момент за дебати, интервюта и изявления в най-гледаното време срещу най-високи цени.

 

На  базата на горните разсъждения лесно можем да заключим, че традиционните избори са твърде скучни, архаични и най-вече неефективни. Самото провеждане на изборите е прекалено скъпо мероприятие без никаква възвращаемост, а цената се плаща от всеки, без значение дали симпатизира на някой и без значение дали гласува или не.

Ето защо цялата избирателна система се нуждае от кардинални реформи, или влизайки в езика на медиите (което не е случайно) – от пълна промяна.

Да започнем с един простичък въпрос, който ще ни даде недвусмислен отговор от какво точно се нуждаем.. Въпросът е: Как в последно време България избира любимците си?

Ами разбира се – чрез телевизионни игри и риалити формати!! Това е!! Защо да не избираме и народните си представители по този начин? Няма никаква основателна причина да не го правим!

Да започнем оттам, че по този начин изборите не само, че няма да струват пари на данъкоплатците, ами напротив – ще са една твърде доходоносна шоу програма! Говорим за множество реклами в прайм тайма, сериозни постъпления от смс-и, както и допълнителни доходи от имиджова реклама, продажба на артикули и живи предавания. Буквално златна мина! Други ползи освен това биха били, че веднъж и завинаги ще спечелим войната с турските сериали и с останалите чуждестранни формати – просто няма как да издържат дълго време на конкуренцията ни.

Как по-конкретно да се случат нещата?

Най-подходящият формат, който можем да използваме, от познатите ни до момента е Биг Брадър. Чудесно ще е да затворим лидерите на партии в България в една къща и всеки ден да ги сблъскваме с различни предизвикателства. Всяка седмица зрителите ще гласуват кой от лидерите да си излезе от къщата, а останалите ще продължават борбата. По този начин ще опознаем по-добре хората, които искат да ни управляват, а и ще станем свидетели на различни любопитни ситуации. Като се замисля, възможностите са безкрайни, а това гарантира  едно невероятно шоу!

Разбира се, гласуването чрез смс-и ще е непрекъснато и неограничено! Това предполага край на незаконното купуване на гласове (вече ще е законно), както и много сериозни парични постъпления в държавния бюджет.

Може би някои от вас биха настръхнали: „Ама как така?! Това означава, че по-богатите ще си купуват гласовете и винаги ще печелят!!” Точно така! И какво от това? Не се ли случват и сега нещата по-този начин? Единствената разлика е, че сега  е малко по-скрито и завоалирано и някои лидери все още споменават идеи и принципи, в 99% от случаите от куртоазия. Но дори да предположим, че има и честни политици, колкото и невероятно да звучи – участието им в шоуто може да не направи шансовете им за избиране по-големи, но поне ще им даде възможност да бъдат чути. Което е още един плюс за гласността и демокрацията в България!

Нека продължим с механиката на играта! Партийните лидери ще напускат къщата един по един и последните 5 или 6 ще разделят примерно 80 % от местата в парламента на пропорционален принцип – т.е. те ще посочат съпартийците си, които влизат в Парламента. Това е напълно нормално и логично тъй като хората гласуват главно за партия, а не за личности, а също така, отъждествяват всяка партия с нейния лидер. Малко по-късно ще се спрем на начина на разпределяне на останалите 20% от местата в парламента.

Засега нека останем в къщата и разгледаме невероятните възможности, които ни дава предложения формат.

Представяте ли си например коварните номера, лютите скандали и неочакваните коалиции, на които ще станем свидетели? Например Волен Сидеров и Лютфи Местан, делящи една стая… Или пък Сергей Станишев и Бойко Борисов привързани с белезници един към друг… Или пък ненадейно изчезва часовника на Николай Бареков и Яне Янев получава специална мисия да проведе разследване…  А защо не извънреден гост Симеон Дянков, който изготвя бюджета на Къщата?… Изобщо идилична и феерична картинка. Убеден съм, че ще има много предложения от чужди телевизии за излъчване на шоуто, а и разбира се за покупка на правата за формата.

Представям си също така обзорното политическо предаване Панорама да се излъчва директно от Къщата. Бойко Василев ще разисква представянето на политическите лидери през седмицата заедно с техните защитници. В студиото ще гледаме Мишо Шамара, Черната Златка, Тити Папазов, Митьо Крика, Митьо Пищова, Веселин Маринов и куп други звезди подкрепящи своите любимци. Предаването може да ни представи и друг поглед към политическите ни лидери, като излъчи неочаквани интервюта, например с класната на Бойко Борисов, първата любов на Сергей Станишев, съседката на Радан Кънев и т.н. Това със сигурност би разчувствало и трогнало голяма част от избирателите.

Странно е, че подобна брилянтна идея не е реализирана до момента!

А за любителите на мажоритарния вот, които вероятно вече виждат слабо място в предложението, ще напомним, че оставихме едни 20 % от гласовете за допълнително разпределение. Разбира се, 20% е примерно число – може да е повече или по-малко, зависи каква тежест сме готови да дадем на мажоритарния вот.

И така, останалите 20% ще се разиграят индивидуално в няколко съпътстващи шоу програми, от рода на Парламентът търси талант, Пей с мен, Танцувай с мен, Лъжи с мен  и др. Това ще даде шанс на политици с редки таланти да заслужат място в Народното събрание, а освен това да съберем и още средства от смс-и!

Кой например би останал равнодушен при изпълнението на самоук комик, който със затрогващ акцент споделя: „Никога през живота си не съм ваканцувал…”?  А също кой не би аплодирал бурно изпълнение на руски песни от Цецка Цачева? Към претендентите можем да добавим още редица наши политици с редки таланти: певци, танцьори, шегаджии, ловци, уриниращи във фонтани и какви ли още не…

По този начин – чрез борбата на партийните лидери в Къщата и индивидуалните състезания за мажоритарните мандати, ще сме сигурни, че сме избрали най-достойните кандидати!

 Ако ли пък не е точно така, няма никакво значение – поне ще има запомнящо се шоу!

 

Но ние няма да спрем дотук! В никакъв случай! Ще продължим да печелим от своите избраници. Чудите се как ще стане това ли? Ами много просто – политическите шоу програми ще продължат!

Ще започнем разбира се с риалити, проследяващо ежедневието на няколко народни представители с първи мандат. Така освен работата в парламента (която в никакъв случай няма да е твърде много, за да не досажда на зрителите), ще станем свидетели на премеждията по преместването от малкия град в столицата, ще присъстваме на първите светски прояви, ще съприживеем трепетите при получаването на първия подкуп или тайните срещи с първата любовница…

Освен въпросното риалити ще започнат и различни сериали и предавания с участието на любимите ни политици. Например криминалния трилър „Кой?” с участието на Сотир Цацаров в главната роля и сменящи се гост звезди. За разлика от познатите ни криминални сериали, тук престъпниците никога няма да бъдат разкривани, което ще направи продукцията още по-интересна и вълнуваща.

Също така можем да очакваме комедийните сериали „Двама мъже и половина” с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Яне Янев, както и „Всички (Не)Обичат Сергей”. За Волен Сидеров пък отсега има подготвени две възможности – на злодея-интригант от сериала Черното Влечуго или пък съживяване на публицистичното предаване Атлас, където чрез поредица репортажи да разведе зрителите из най-луксозните световни хотели и курорти. За представите на ДПС пък е отредена нелеката задача да разиграят класически турски сериал, с доволно количество драма, предателство, любов, интриги, като също така се добавят и нескопосани опити за атентати  и екшън сцени.

И тук списъкът остава отворен, понеже възможностите са неизброими..

Изобщо, колкото повече навлизаме в детайли, толкова повече нови и обещаващи идеи се материализират. А все още дори не сме споменали предаванията за възрастни…. Предпочитам да спрем дотук, за да оставим и някоя изненада за зрителите-избиратели.

Накратко – крайно време е да се отървем от скучните, остарели и неработещи избори. Нека бъдем смели, модерни и решителни!

Ако подкрепяте идеята – изпратете смс на номер 123456789 или пък изрисувайте Ники Кънчев и Кристина Патрашкова на барелефа на паметника на съветската армия !

 

Advertisements