10522107_10152392002012284_1347212321_nКой я създава и каква е целта му?!
ДАНС разследва умишлена атака срещу големи български банки.
Хора, получавали СМС-си и писма за предстоящ фалит на банки, жълти вестничета и електрони издания, търсещи сензация (и пари) пишат статии със заглавия „Паника“ и „Фалит“.
ДАНС разследва кой седи зад атаката.
От няколко дни се правят и “телефонни интервюта” от социологически агенции относно стабилността на финансовата система в България с въпроси:
„Вярвате ли в стабилността на българския лев?“
„Бихте ли изтеглили парите си от банките?“
„Билхте ли преминали в ЕВРО или друга валута?“
„Мислите ли, че валутния борд ще падне до 2 месеца?“
„Страхувате ли се от хиперинфлация?“
„Смятате ли, че може да загубите спестяванията си, ако са в банка?“
„Според вас, ще фалират ли и други банки? (все едно има фалирали банки)“ и т.н.

Проучването било поръчано от предаването „Референдум“ за след 2 седмици.
А въпросите се задават от същите тези социологически агенции, които два месеца преди избори казват кой ще спечели изборите.

Казано накратко, медии и социологически агенции работят за всяване на паника.
А ДАНС разследва…

Поредното всяване на страх преди избори, поредната дестабилизация, поредният сценарий…
Влоговете на гражданите са гарантирани!

Но какво става със сметките на малки, средни и големи предприятия и фирми, когато БНБ влезе за одит или надзор в дадена или няколко банки заради паниката и тегленето на пари в брой от физически лица, и как това се отразява на финансовата стабилност и икономика в страната?
Според законодателни промени в надзора на европейската банкова система от 15 април 2014 г. от страна на Европейския Парламент, касаещи вкарването в действие на депозитно-гаранционния фонд, осигуряват това, че той следва да се задейства най-късно до 7 работни дни… при условие, че дадената банка е обявила фалит и той е потвърден от БНБ. И докато централната банка осъществява одит се замразяват сметки и се забраняват всякакви финансови операции. А този одит може да продължи до 4 месеца. Фирмите (частни или държавни) с блокирани средства не могат да се разплащат с контрагенти, да изплащат заплати, да правят инвестиции, да внасят осигуровки и данъци в бюджета. Натрупва се вътрешен дълг. Фалират фирми. Изчезват парите от обръщение. Блокира се икономиката.
Не става дума за една или друга банка. Става дума за поредното поставяне „на колене“ на граждани и бизнес, чрез всяване на паника, „спасителни операции“, „законови положения“, с участието на медии, социологически агенции, БНБ, дъравни институции.
А кой има интерес от това?
ДАНС разследва…
Илиян Дуков

Advertisements