10351668_359412704206765_5908419609089548206_nКонсултациите при президента вчера Плевнелиев за финансовото състояние на държавата приключиха вчера вечерта.
По думите на държавния глава е постигнат пълен консенсус за незабавна процедура по присъединяване към единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз, който е първа стъпка към присъединяване към еврозоната.
Това ще стане с искане от БНБ до Европейски банков орган, който да извърши оценка и надзор върху българските банки. Ще има и международен одит на КТБ относно активите, купени с отпуснатите кредити и възстановяване на задълженията към бюджета, както и от Фонда за гарантиране на влоговете. Банковите депозити до 100 000 евро са гарантирани и ще се спази закона за клиентите на КТБ.
Важно е да се отбележи, че не беше постигнат консенсус обаче за специалния закон за КТБ. Преговорите между политическите сили евентуално ще продължат.
Позицията на Глас Народен е, че чрез този консенсус политиците и отговорните държавни институции прехвърлят “горещия картоф КТБ” на Европа и измиват ръцете си за последващите събития.
Глас Народен настоява за отговор на конкретни въпроси:
Влизането в еврозоната означава инфлация на лева?!
Това ли е единствения начин да бъде зачистена липсата от 4 млрд. лева?!
„Банковите депозити до 100 000 евро, са гарантирани и ще се спази законът за клиенти на КТБ?” – Какво ще се случи с тези депозити, които са на преференциална лихва и ще бъдат ли изплатени или ще бъдат изплатени само депозитите на държавните институции предназначени за заплати на служителите?
Очакваме отговорите Ви, г-н президент, г-н Орешарски, г-н Станишев, г-н Борисов, г-н Доган, г-н Сидеров, г-н Искров и г-н Цацаров.

Advertisements