10447501_360088027472566_1079498252258516844_nНе искайки/можейки да спасят КТБ, политическите сили вчера се съгласиха само на едно – да поискат България да се присъедини към единния надзорен механизъм на ЕС, известен като банков съюз. Пренебрегнаха тезата на И. Искров, принципал на БНБ, който мъдро отбеляза, че България ще има задължения към тази институция, в която няма право на глас – тоест ангажиментът не е реципрочен.
Ние от Глас Народен не искаме това да се случва и сме против такъв вариант. Искаме върху състоянието на банковата ни система час по-скоро да се хвърли светлина.
Защо политическите сили не одобряват плана на И. Искров за оздравяване на двете закъсали банки и отварянето им на 21-ви юли? – това за нас е важният въпрос.
И отговорът е много прост: за да не стане ясно преди изборите разположението на олигархическите групировки в банковата ни система. Какво става в нея? – въпросът ще бъде отново потулен за времето на изборната надпревара, защото на ЕЦБ ще и трябват години за да проникне в дебрите на българската банкова система и нищо наяве няма да излезе.
Кой управляваше КТБ и дали разривът Василев – Пеевски и лицата зад тях не фалираха изкуствено КТБ и Креди-Агрикол България?
Когато нашите политици ни отговорят на въпросите:
– Защо в банката на Доган (КТБ) държавните енергийни дружества държаха: 96% от средствата на „Булгартрансгаз“, 90% от парите на „Булгаргаз“, 94% от сумите на Електроенергийния системен оператор и 88% от наличното в сметките на Българския енергиен холдинг?
– Защо смолянските, шуменски и сливенски дърводобивни предприятия (отрасъл – свързан с ДПС) държат парите си в турската Д-банк. А пък в Благоевградски окръг (където случайно е Банско на Цеко Минев) дърводобивното предприятие държи парите си в ПИБ?
– Защо ГЕРБ повери парите на АЕЦ Козлодуй на Инвестбанк.
и така, и така нататък.
Нашият отговор за това, кое ще поправи банковата ни система е прост: Да извадим връзките политически партии – олигарси – банки наяве. И тук нито ЕЦБ, нито никой друг не ни е нужен. Нужно е да го поискаме и да гласуваме за хора, които ще го направят.

Advertisements