10545016_10202837561204991_710449143_nНа последните парламентарни избори, проведени през май 2013 година, участваха 45 партии и коалиции. Единствената коалиция, която успя да мине 4 % бариера, бе тази на Коалиция за България или тъй нареченото БСП.
Каква е идеята на една коалиция?
Сдружение на две и повече партии с цел изборна победа и участие в управлението или съдружие за осъществяване на обща идейна политическа платформа?
Логичният отговор на втората част на въпроса е, след като имат близка идейна политическа платформа, би следвало да съществува една партия от този тип или една коалиция от партии в това политическо пространство. БСП е коалицията на левите милиардери, следва коалиция на Герб и Реформаторите – десните милиардери и балансьор – етнически милиардери от ДПС .
Липсват скоби. Белезниците са също вид скоби.
Тогава, кое обуславя партийното роене в едно политическо пространство, предвид еднаква идейна платформа, симпатизанти и гласоподаватели?
Времето и лидерът.
Лидерът: Изводът от изборите след дискредитирането на СДС през 2001 г. показват, че гласоподавателите, различни от т.нар. „леви”, не се интересуват от политическа платформа и място в политическото пространство на партиите, а от техния лидер. Защото той е лице на партията и неин говорител. Примери: Иван Костов,Симеон II, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Волен Сидеров…
Може ли да отговорите, кое в политическата програма на БСП, Герб, ДПС и Атака, е накарало някого да гласува за тях?
Политическите програми и платформи са грим за лицето на партията, защото никоя българска политическа партия не е изпълнила политическата си програма. Тя представлява поставени на хартия – намерения.
Избирателите гласуват мажоритарно за личност. Следователно ПиАрът на лидера на партията обуславя изборните резултати. А Пи Ар-ът, това са медийните отразявания на лидера.
Времето: Когато политическият лидер на дадена партия се дискредитира чрез действия или бъде дискредитиран през медиите, се ражда нова партия в същата политическа ниша. Защото електоратът е отвратен от лидера на партията, но остава със същите политически пристрастия. Търсенето обуславя предлагането. Така се ражда следващата партия и лидер. Примери са земеделските, националистически, комунистически и екологични партии…
Ако коалицията е сдружение на две и повече партии, с цел изборна победа и участие в управлението, тогава следва, че тези партии са готови на всичко, само и само да влязат в управлението. Следователно, коалицията е знак, за това, че партиите, готови за коалиране са и готови на политически сделки и договорки. Вид търговия, с цел – печалба. Дали тази печалба е за избирателите, преценете сами, на база 25-годишното политическо минало на България.
Смятам, че партийното коалиране притежава качествата на брак по сметка: женят се, за да увеличат богатството и властта си, другото са подробности. В миналото, когато кралските фамилии са владеели Европа, това е било напълно естествено, но в условията на действаща демокрация, това се явява предателство към избирателите и подигравка с техните интереси.
Всъщност, личната воля на лидера и стремеж, в крайна сметка е определяща за всяка българска партия, създадена и функционираща според ЗПП и действащата Конституция.
Затова приоритетът на Глас Народен е Образование!
Образование и Спортна ( военна) дисциплина е основата за изграждането на личната воля и стремеж на всеки бъдещ лидер.
Не България над всичко, а България над всеки българин!
Такава би трябвало да е личната воля на българския политически лидер!
Уви!

Светослав Витков

Advertisements